We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

Hoe ziet een therapie sessie eruit?

Omdat mensen deel uitmaken van een groter geheel, roep ik graag de hulp in van mensen die dicht verbonden zijn aan degene die klachten heeft. Soms is dat niet mogelijk, maar het heeft altijd een sterk positieve invloed als de omgeving kan helpen.

Ik maak gebruik van gedragstherapeutische en cognitieve methoden, NLP en Mindfulness technieken. Creatieve therapie beeldend wordt ingezet in overleg. De ernst van de klachten bepaalt de duur van de therapie. Gemiddeld zijn 5 tot 7 sessies voldoende.

Bij problemen in de relatiesfeer hoor ik graag onbevooroordeeld beide partijen, soms is de speciale hulp van de ander nodig om tot oplossingen te komen. Bij kinderen spreek ik graag beide ouders en verzorgers en vraag ik beide ouders toestemming voor behandeling.

In de eerste fase worden de klachten geïnventariseerd en problemen verhelderd. Dit geeft inzicht in patronen en een goede basis om verder te werken aan de volgende fase van verandering. De laatste fase houdt terugvalpreventie in.

Er wordt gebruik gemaakt van diagnostische instrumenten die veranderingen in klachten en sterke kanten monitoren bij cliënten vóór en tijdens de therapie. Hierdoor kan de behandeling als het nodig is bijgestuurd worden en in geval van risico situaties zal worden doorverwezen.

Soms kan trauma verwerking helpen. Hiervoor maak ik gebruik van EMDR om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen. EMDR is een erg succesvolle en kortdurende therapievorm voor de behandeling van traumatische ervaringen.